Nuk kanë shumë kalori, nuk trashin dhe ngopin shpejt


Frutat e malit janë të shëndetshme dhe të shijshme. E ndihmojnë trupin tonë që në mënyrë të suksesshme të luftojë kundër krijimit të shumë sëmundjeve, kryesisht të atyre të llojit kronik dhe kancerit.

Frutat e malit përmbajnë antioksidantë të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishëm për shëndetin e mirë të zemrës, trurit dhe enëve të gjakut

Në to renditen vitamina C, vitamina E dhe enzimat të cilat janë të nevojshme për gjumë kualitativ, mbrojtje nga baktere dhe rezistencë të organizmit. Antioksidantët ndihmojnë si mbrojtje nga krijimi i qelizave kancerogjene.

Manaferrat, dredhëzat, mjedrat, boronicat e kuqe janë disa lloje të frutave malore. Përmbajnë kompozime që përshpejtojnë qarkullimin e gjaku në artere, çka do të thotë që me të madhe reduktojnë probabilitetin nga sulmi në zemër dhe tru.

Duhen të përmenden edhe boronicat të cilat janë të pasura me antioksidantë. Na ndihmojnë tek sëmundjet e zemrës, kardiovaskulare, të syve dhe po ashtu parandalojnë humbjen e kujtesës dhe sëmundjet tjera të sistemit nervor të cilat më së shpeshti shfaqen tek popullata më e moshuar.

Janë të vogla, por përmbajnë sasi të madhe të fibrave të cilat i kemi të nevojshme që trupi ynë të ketë shëndet sa më të mirë të traktit tretës. Reduktojnë nivelin e kolesterinës dhe sheqerit në gjak. Fibrat nga boronicat nuk kanë shumë kalori, nuk trashin dhe ngopin me shpejt, gjë që do t’ju ndalë nga ngrënia e tepërt.

Sasi e madhe e fibrave po ashtu gjenden në drithëra, perime, fruta arrore dhe fara. Boronicat me sukses përshpejtojnë punë e metabolizmit, zgjidhin problemin e kapsllëkut dhe shpesh janë ushqime në menytë e dietave.

Shkurrja e boronicës rritet në natyrë, por mund të rritet edhe në shtëpi, në kopsht. Kurse tek përgatitja e ushqimit me boronica duhet të shmanget zierja dhe nxehja e tyre sepse nxehtësia vetëm u bën dëm. Kjo shkatërron vitaminën C dhe E.

Një gjysmë filxhani është sasi e mjaftueshme ditore e cila duhet të konsumohet. Nuk ka nevojë për më shumë për të mos ardhur deri te ngopja me antioksidantë.

Te blerja e frutave malore e rëndësishme është që të jenë të thata, aromatike dhe pa dëmtime të dukshme, siç janë vrimat ose prishjet.

Ngjyrën duhen ta kenë ngjyrë të kaltër të mbyllët, ndërsa duhet të pastrohen mirë para se të shërbehen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *